zondag 20 december 2009

064 Copenhagen Wheel



Op de klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen toonden onderzoekers van het MIT een revolutionair fietswiel. Het Copenhagen Wheel bundelt een heleboel elektronische gadgets en speciale functies.
De grote rode binnenkant van het wiel zit vol met sensoren die via een Bluetooth-verbinding communiceren met een smartphone die op het stuur gemonteerd is. Het houdt de richting en de afgelegde afstand bij en toont gegevens over smog en de verkeerssituatie. Het geeft ook vrienden weer die zich in de buurt bevinden en vertelt je een en ander over je persoonlijke fitheid.
Maar dat is niet alles. Het Copenhagen Wheel kan energie opslaan als de fietser in de remmen gaat, en kan die vervolgens gebruiken om wat te helpen op steile stukken, of om een snelheidsboost te geven in het verkeer.
Technologie uit Formule 1-wagens 
Volgens Carlo Ratti, de directeur van het MIT Senseable City Lab, gebruikt dit snufje technologie die vergelijkbaar is met die van KERS (Kinetic Energy Recovery System), wat sinds kort ook gebruikt wordt in Formule 1-wagens.
“Wanneer je remt, wordt de kinetische energie gerecupereerd door een elektrische motor en vervolgens opgeslagen door batterijen die in het wiel zitten. En die energie kan dan gebruikt worden op momenten dat je ze nodig hebt. Het Copenhagen Wheel bevat alles wat je nodig hebt, en kan dus snel gemonteerd worden op bijna elke fiets”, aldus Ratti.
De eerste prototypes van het wiel van Kopenhagen werden samen met Ducati Energia en het Italiaanse ministerie van Milieu ontwikkeld. Verwacht wordt dat dit wiel in de loop van volgend jaar in productie gaat, met een prijs die vergelijkbaar is met die van een gewone elektrische fiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten